Leta i den här bloggen

fredag 21 september 2012

Varför vi behöver en bättre utilding åt alla!

Så vi inte får politiker som denna!
Vakna mina vänner!  Detta är från artikel från vingåkerkurriren.
Länk här Tidningsartikel

Vingåkerspolitiker övertygad om underligt fenomen

Miljöpartiets gruppledare i Vingåker, Pernilla Hagberg, reagerade på en bild i Katrineholms-Kuriren som enligt bildtexten föreställde flygplansavgaser eller kondens. Hon anser att det i stället handlar om virus och tungmetaller, spridda i avsikt att kontrollera vädret.
- Chemtrails innehåller olika blandningar av kemikalier och ibland även virus. Det är så störande, på en klarblå himmel ser man dem och de ligger kvar hela dagen. Sedan blir det ingen mer sol den dagen.
Enligt Pernilla Hagberg ska syftet med kemstrimmor vara att kontrollera vädret och styra solstrålarna och andra naturfenomen.
Hon uppger att hon inte riktigt vet vem som ansvarar för kemstrimmorna men menar att syftet också kan vara ökad kontroll över världsmarknaden, råvarupriser och matpriser.
- Det är något som styrs från USA och Ryssland. Det har med det militära att göra, CIA och NSA, säger Pernilla Hagberg.

-Slut på artikel.

Detta är alvarligt. att ha en person med makt med såhär stora vanföreställningar om värden. Vad tror hon med på? Homeopati eller besökare från rymden med förkärlek för kroppsöppningar?

Var på er vakt för strunt prat.

-Thomas Tranåker.

20120921

onsdag 19 september 2012

Ryssland avslöjar hemliga diamanter

Diamanterna finns i Sibiriska Popigai. Gruvan bildades efter ett meteornedslag för 35 miljoner år sedan och hittades alltså av sovjetiska forskare för 40 år sedan.
De ryska diamanterna är dubbelt så hårda som vanliga diamanter och har en annan struktur, rapporterar nyhetsbyrån ITAR-TASS.
Ryssland uppger att det finns tio gånger mer diamanter i gruvan än hela världens samlade tillgångar. Men man höll fyndet hemligt för att hålla diamantpriser högt.
Nu när ekonomin förändrats kostar alltså Ryssland på sig att avslöja gruvan. Och fyndet kan komma att vända uppochner på hela världsmarknaden för diamanter.

Åtråvärda för industrin

– Det finns tio gånger mer diamanter än på hela världsmarknaden, säger Nikolai Pokhilenko i Novasibirisk. Vi pratar om triljoner karat.
Diamanternas hårdhet gör dem extra åtråvärda för industrin. Diamanter med liknande egenskaper har inte hittats någon annanstans i världen.
Experter hävdar nu att Ryssland kan få monopol på tillgången av det unika råmaterialet, skriver nyhetsbyrån. Prognosen är att fyndet kan räcka i 3000 år.
Användandet av de ryska diamanterna kan leda till en teknisk revolution i tillverkningsindustrin.

Taget från SVT.se
20120819
Thomas Tranåker

onsdag 12 september 2012

Nationell informationsdag inom tema rymd i FP7


Rymdstyrelsen i samverkan med VINNOVA välkomnar dig till en informationsdag den 17 september om möjligheter till forskningsfinansiering inom tema Rymd (Space) i EU:s sjunde ramprogram för forskning och utveckling, FP7 under 2012.  Informationsdagen riktar sig till universitet, institut, företag och offentliga aktörer intresserade av att delta i kommande forsknings- och utvecklingsprojekt inom Rymd. Den sjätte och sista utlysningen inom FP7 tema Rymd öppnade den 10 juli 2012. Sammantaget finns 126 miljoner euro tillgängliga för projektförslag inom en rad olika områden, såsom: fjärranalysmetoder, utveckling av olika tillämpningar, utnyttjande av data från rymdforskningen, kritiska tekniker, rymdväder och teknik för att undvika kollisioner med rymdskrot. Ett helt nytt område handlar om att bygga klimattjänster delvis baserade på satellitdata.
Den sista utlysningen som stänger den 21 november är också tänkt att fungera som brygga till nästa ramprogram för forskning och utveckling som just nu förhandlas inom EU (Horisont 2020) och som ska finansieras över EU:s nästa långtidsbudget.
Under informationsdagen får du en överblick av möjligheterna inom det sista arbetsprogrammet inom FP7 Rymd. På plats under dagen finns Katrin Danerlöv, VINNOVA, samt Kristine Dannenberg, Rymdstyrelsen, som båda är nationella kontaktpersoner för Rymd samt Göran Boberg, Rymdstyrelsen, svensk expert i programkommittén för Rymd. Medverkar gör även Jan-Olov Eriksson, SMHI samt Tor-Arne Grönland, NanoSpace AB som har varit involverade i EU-projekt. De delar med sig av sina erfarenheter från FP7 projekt samt ger tips och råd på vad som är bra att tänka på när man ska söka medel inom FP7 Rymd. Informationsdagen kommer att webbsändas via www.vinnova.se
När 17 september kl 13.00-16.00 (registrering från kl 12.30)
Var Rum 357, Stockholm City Conference, Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm (hitta dit)
Hur Anmälan senast den 13 september. Deltagande är kostnadsfritt
Program
13.00 Introduktion, VINNOVA 
Presentation av arbetsprogrammet för Rymd 2013 i FP7
Göran Boberg och Kristine Dannenberg, Rymdstyrelsen
Erfarenheter av att söka, delta i och samordna FP-projekt inom temat Rymd
Tor-Arne Grönland, NanoSpace AB
Jan-Olov Eriksson, SMHI:s EU-kontor

15.15 Kaffe
15.30 Möjlighet att diskutera enskilt med Nationella kontaktpersoner från VINNOVA och Rymdstyrelsen
Vill du veta mer?
För mer information om innehållet i arbetsprogrammet för 2013, se den nya utlysningen av programmet som lanserades på EU-kommissionens webbplats Participant Portal den 10 juli. Ta gärna kontakt med Katrin Danerlöv på VINNOVA som är nationell kontaktperson Rymd inom FP7 för mer information.
  » Anmäl dig här!  

tisdag 11 september 2012

Astronomer mäter hittills största magnetfält runt massiv stjärna, med sin långsamma rotation som den drar runt jätte mantel fångade partiklar


11 September 2012
Fort Davis, Texas - En grupp astronomer ledda av Gregg Wade av Royal Military College i Kanada har använt Hobby-Eberly Telescope (HET) vid University of Texas i Austin McDonald Observatory och Kanada-Frankrike Hawaii Telescope (CFHT) om Hawaiis Mauna Kea att mäta mest magnetiska massiv stjärna ännu. Deras arbete publiceras i dagens nummer av den forskning tidskriften månad märker av det kungliga Astronomical Society.
Stjärnan magnetfält är 20.000 gånger starkare än solens, och nästan 10 gånger starkare än den upptäcks runt någon annan stjärna. Vid ungefär 35 gånger solens massa, ligger O-typ stjärnan NGC 1624-2 i den öppna stjärnhopen NGC 1624, cirka 20.000 ljusår bort i stjärnbilden Perseus.
Denna stjärna är ett extremt fallstudie för att hjälpa astronomer att bättre förstå alla massiva stjärnor, som spelar en viktig roll i utvecklingen av galaxer.
"Förstå utvecklingen av massiva stjärnor, de som exploderar som core-kollaps supernovor, är verkligen viktigt", säger teammedlem Anne Pellerin av Kanadas Mount Allison University. (Tidigare forskare vid Texas A & M University, använde Pellerin Hobby-Eberly teleskop via ett avtal mellan University of Texas i Austin och Texas A & M)
När stjärnorna exploderar, är de tunga grundämnen födda i kärnorna utspridda i rymden, förklarade hon. "I det stora hela är solen föddes ur spillrorna av en supernova som exploderade - det är hur vi får järn."
Dessutom, trots sina korta liv (NGC 1624-2 kommer att leva bara fem miljoner år, eller en tiondel av en procent av solens nuvarande ålder i medelåldern), massiva stjärnor forma galaxerna där de bor. "Deras starka vindar, intensiva fält strålning och dramatiska explosioner supernova gör dem de primära skulptörer struktur, kemi och evolution galaxer," Wade sagt.
Men "massiva stjärnor är sällsynta," Pellerin sagt. "Allt vi kan göra för att lära känna dem är bra." Hon förklarade att de extrema magnetfält massiva stjärnor inte väl förstådd.
"Det viktigaste konsekvensen av det starka magnetfältet är att den binder och styr stellar vind NGC 1624-2 till en mycket stort avstånd från stjärnan - 11,4 gånger stjärnans radie," Wade sagt. "Den enorma volymen av denna magnetosfär är anmärkningsvärt. Det är mer än fyra gånger större än för någon annan jämförbar massiv stjärna, och i fråga om volym är det runt 80 gånger större." Stjärnan magnetfält påverkar även den interna strukturen i NGC 1624-2, sade han.
Således magnetfältet kan starkt påverka en massiv stjärnas liv, från födelse till supernova död. Men eftersom dessa magnetfält är dåligt förstådda, modeller av stjärnornas utveckling är ofullständiga.
"Vi behöver observationer av stjärnor som NGC 1624-2 att lära oss vad som verkligen händer," Wade sagt.
Teamet ville bättre förstå denna typ av monster stjärna, men det är så långt, och omgiven av damm, att de behövde ett stort teleskop med enorma ljus-insamling makt att studera dess ljus i detalj.
"Denna stjärna är svårt att observera eftersom det är mycket släckas av damm," Pellerin sagt. "Det gör det svagare, så det tar ett större teleskop spegel." De använde 9,2-meters HET tillsammans med sin högupplöst Spectrograph instrument.
De retade ut stjärnans rotation genom att studera upprepade mönster i stjärnans spektrum från HET. Mönstren i spektra orsakas av vindar som kommer ut från stjärnan.
"De vindar massiva stjärnor är mycket tät, särskilt jämfört med solens", som kallas solvinden, sade Pellerin. "Dessa stjärnor förlorar en massa massa genom sina vindar -. Upp till 30 procent över hela deras liv Vinden är en plasma, som består av laddade partiklar som följer linjerna i det magnetiska fältet," förklarade hon. "Det skapar några konstiga funktioner i spektra."
En upprepning av sådana "konstiga funktioner" i stjärnans ljus får laget att räkna ut att stjärnan roterar ganska långsamt: Det tar denna stjärna ungefär 160 Earth dagar att rotera en gång på sin axel. (För jämförelse, tar det solen ca 25 dagar att rotera kring sin axel.)
"Vi tror att stjärnan blir långsammare eftersom det måste dra sitt vind runt - eftersom vinden är bunden till det magnetiska fältet," Wade sagt. "Detta är något som måste testas, men det ser mycket troligt."
För att mäta styrkan i stjärnans magnetfält, använde laget Kanada-Frankrike-Hawaii Telescope (CFHT) tillsammans med ett instrument som kallas ESPaDOnS. Specifikt, mätt de små skevheter i rotationsriktningen av de elektromagnetiska vågorna absorberas eller emitteras av atomer ligger i området.
"Ett överskott av medurs-roterande vågor indikerar ett magnetfält pekar mot oss, medan ett överskott av moturs-roterande vågor indikerar ett magnetfält pekar bort från oss," Wade sagt. "Ju större överskott, desto större magnetfältet. Dessa excesser är oftast mycket liten och kräver många observationer eller noggrann bearbetning av data för att locka fram signalen. Men i fallet med NGC 1624-2 var det uppenbart från vår första observationerna som ett anmärkningsvärt starkt magnetfält var närvarande. "
ESPaDOnS är den mest kraftfulla instrumentet i världen för denna typ av arbete, säger Wade.
Grundades 1932, är värd för University of Texas i Austin McDonald Observatory en flera teleskop genomför en mängd astronomisk forskning inom de mörkaste natthimmel av alla professionella observatorium i kontinentala USA. McDonald är hem till en av världens största teleskop, det 9,2 meter Hobby-Eberly Telescope, ett gemensamt projekt för University of Texas i Austin, Pennsylvania State University, Ludwig Maximilians Universität München, och Georg-August-Universität Göttingen. Internationellt ledande inom astronomi utbildning och uppsökande verksamhet, är McDonald Observatory banbrytande också nästa generation av astronomisk forskning som en partner i Giant Magellan Telescope.
- SLUT -


Taget och översat från  http://mcdonaldobservatory.org/news/releases/2012/0911

Hälsningar 
Thomas Tranåker

måndag 10 september 2012

Just en sabb uppdatering.

I lördags fotade jag Jupiter det första vettiga inom astronomi jag har kunnat göra på veckor. Det är så att jag har börjat studera igen och har haft en tuff tid med allt som rör detta. För hoppningen är att jag snart kan börja skriva mer här.

Här är bilden på Jupiter och några månar.


Så här har vi fyra av Jupiters månar med Jupiter och lite små stjärnor.

Hälsningar
Thomas Tranåker