Leta i den här bloggen

måndag 16 juli 2012

Teleskop: Vad ska man skaffa? Denna eviga fråga.

Nyligen köpte jag ett teleskop. Efter mycket vånda och grubblerier fattade jag ett beslut. Man gör det till slut när möjligheter knackar på dörren. Man måste väga in mycket när det gäller teleskop. Viken budget har man, hur bekväm är du, hur allvarligt är ditt intresse? Ska du fota med det? Ska du använda det till andra observationer? Och vad kan din omgivning tolerera. Om vi börjar från början. Pengar ett nödvändigt ont. Om hu har en begränsad budget som dom flesta har så måste du räkna dina pengar. Dom ska inte bara räcka till den optiska tuben (OTA). Å nej! Du ska ha ett stativ, okular, dagg värmare, förvaring, koppling till dator i vissa fall och om du fortfarande saknar saker att lägga dina slantar på Filter! Låt oss leka med tanken med att man har en 7000:- att spendera. Det räcker inte så långt i denna värd. Men du kan få ett 4 tums teleskop med stativ och data guidning men får bara ett okular. Så då har vi lagt ungefär 5200:- på teleskopet och då har vi just råd att köpa några okular i ett kitt. Sedan var pengarna slut. Men för 7000:- kronor hade du fått ett stort teleskop om du hade köpt ett dobbsonian teleskop men förlorat datastyrningen och inte haft några pengar kvar till okular. Det alltid bättre att köpa så att man kan använda sin utrustning som man vill och kunna se på dom objekt som intresserar en. Att fråga i butiken är aldrig fel. Förutsatt att butiken vet vad dom pratar om. En astronomi klubb är bra att fråga, dom ordar ofta träffar där man kan titta genom teleskopen. Då är det mycket lättare att bestämma sig. Att köpa ett teleskop från en firma som mest säljer radiostyrda bilar eller leksaker är inte rätt väg. Ofta ser man billiga teleskop för under 1000:- som utlovar 425X förstoring. Inte troligt. du kommer inte vara nöjd. För att komma till 425X förstoring med något du kan se med måste du ha teleskop med 203mm öppning för ljuset och ett okular på 6mm och en brännvidd på 2000mm. Sådana teleskop är dyra. Men oftast mycket bra! Inga leksaker. Man måste ha ett bra stativ och bra mark att vara på. Stativ ingår ofta och funkar bra för det mesta. Själv har jag ett alldeles för tungt teleskop utan data styrning men den har track så den följer med stjärnhimmelen. Teleskopets öppning är det som bestämmer hur mycket och vad du kan se. Så om du har ett teleskop på Xtum får du detta.

4 tum får du 210X ljus än med ditt öga.
5 tum får du 329X ljus än med ditt öga.
6 tum får du 474X ljus än med ditt öga.
7 tum får du 645X ljus än med ditt öga.
8 tum får du 842X ljus än med ditt öga.
10tum får du 1317X ljuset än med ditt öga
12tum får du 1896X ljuset än med ditt öga.
16tum får du 3371X ljuset än med ditt öga.

Om du har ett 16tums teleskop hemma så kommer jag gärna och tittar på saker och ting.
Jag använer mitt teleskop mest till att titta på solfläckar för tillfället men får inte så mycket ut av det, men väter på den dagen jag får råd mes ett hydrogen alfa filter. Då kommer många detaljer till liv på solen yta, ett sodium filter skulle inte vara fel det med. Och slutligen ett spektroskop kitt skulle vara en rolig sak.
Jag använder mitt intresse mest till att titta på variabla stjärnor och registrera resultaten på AAVSO.org  för att hjälpa forskare med deras arbete. Sedan kan jag varmt rekommendera Cosmoquest.org dom har ett fantastisk forum och man kan hjälpa forskare med månen och leta efter is i solsystemets ytter kanter.
Om ni ska titta på solen med ett teleskop! Se då till att ni vet vad ni gör och har rätt filter! Annars bränner ni era ögon med en gång.

Lite nyheter, 4 st nya planeter har man funnit i dag.
Gliese 3470b 14X Jordens massa och en omlopps tid på 3.34 dagar.
HAT-P-39 b 0,6X Jupiters massa och en omlopps tid på 3,54 dagar.
HAT-P-40 b 0,62X Jupiters massa och en omlopps tid på 4,46 dagar
HAT-P-41 b 1,68X Jupiter massa och en omlopps tid på 2,69 dagar

Detta gör att vi känner till 783st planeter utanför vårt solsystem.

Ha en fantastisk kväll.
Thomas Tranåker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar