![]() |
APEX. bild från ESO. |
På en höjd av 5100m sitter APEX teleskopet vilket gör den till en av det högst belägna teleskopen i värden. Den ligger 750 m högre än teleskopen på Mauna Kea, Och 2400m högre än VLT.
Det man gör på APEX är radioastronomi men våglängder under millimeter våglängder. Man placerade teleskopet så högt är för att Jorden atomsvär absorberbar det mesta av det elektromagnetiska spektra. Detta kommer man runt genom att placera teleskopet högt upp.
APEX är den största submillimeter våglängds teleskopet på det södra halvklotet. Med ett batteri av olika instrument, som LABOCA. (Large APEX Bolometer Camera) LABOCA använder en rad extremt känsliga termometrar - så kallade bolometrar - för att upptäcka ljus i submillimeter spektra. Med nästan 300 pixlar, är det största sådan kameran i världen. För att kunna detektera de små temperaturförändringar som orsakas av det svaga submillimeterstrålning, är var och en av dessa termometrar kyldes till mindre än 0,3 grader över den absoluta nollpunkten - en kall minus 272.85 grader Celsius. LABOCA höga känslighet, tillsammans med sin breda synfält (en tredjedel av diametern av fullmånen), gör det till ett ovärderligt verktyg för avbildning av submillimeter universum.
Submillimetre astronomi är ett relativt outforskat inom astronomin och avslöjar ett universum som inte kan ses i de mer välkända synligt eller infrarött ljus. Den är idealisk för att studera "kalla universum": ljus vid dessa våglängder skiner från väldiga kalla moln i den interstellära rymden, vid temperaturer bara några tiotal grader över absoluta nollpunkten. Astronomer använder denna bakgrund för att studera de kemiska och fysiska förhållanden vid dessa molekylära moln - de täta regioner av gas och kosmiskt stoft där nya stjärnor föds. Sett i synligt ljus, dessa regioner av universum är ofta mörka och skymda på grund av damm, men de lyser klart i millimeter-och submillimeter delen av spektrumet. Detta våglängdsområde är också idealisk för att studera några av de tidigaste och mest avlägsna galaxer i universum, vars ljus har redshifted till dessa längre våglängder.
-Thomas Tranåker